İnterneti sık kullanmasanız dahi en az bir kez websitelerde gezinirken ‘404 Not Found’ yada ‘404 Hatası’ yazan bir sayfaya rastlamışsınızdır. Bu sayfada ne yazık ki herhangi bir içerik bulunmamakta ve size sadece 404 hatası alındığını bildirmektedir. Bu bir şeylerin ters gittiğine işaret eden bir durumdur. Daha önceden normal olarak gösterilen bazı sayfaların veya içeriklerin zamanla yeri değişebilmekte, farklı kategori veya URL yapısında hizmet sunabilmektedir. 404 not found hatası genel olarak bununla alakalı bir durumdur.
404 Not Found Ne Demek?
‘404 Not Found’ hatası genel olarak webmasterların ilgi alanına giren bir konudur. Birçok blog ve website sahibi bu hatayla mutlaka karşılaşmış ve çözüm yollarını aramıştır. 404 hatası kısaca o sayfanın taşındığı veya kaldırıldığı anlamına gelmektedir. Sayfaya giriş yapmak isteyen ve o URL’ye erişmek isteyen kişinin karşısına 404 not found yada 404 file or directory not found gibi ibareler çıkmaktadır. Direkt kullanıcı karşısına çıkan sayfalar kullanışsız olsa da Wordpress’te kullanıcı odaklı 404 not found hata sayfaları bulunmaktadır.
Burada esas amaç bir dizin veya sayfa bulunamasa da kullanıcıyı sitede tutabilmek ve diğer içeriklere yönlendirmektir. Yani bir kişinin websiteye bir URL’ye giriş yapmak istediğini ve 404 hatası ile karşılaştığını düşünelim. Direkt olarak düz bir şekilde 404 not found yazısı varsa ve başka herhangi bir şey yoksa kullanıcı çok yüksek ihtimalle sayfayı kapatacaktır. Ancak tam tersi bir durum söz konusu ise diğer içeriklere tıklama gerçekleşecektir. Bu nedenle zaman zaman ortaya çıkabilen 404 hatasını gidermeye çalışmalı ve yaşanabilecek aksi durumlarda ise kaliteli bir 404 not found sayfası hazırlamalısınız. Böylece ziyaretçi istediğini bulamasa bile onu benzer içeriklere veya kategorilere yönlendirebilir, sizinle iletişime geçmesini sağlayabilirsiniz.
404 Not Found Hatası Nedenleri Nelerdir?
Website ve bloglarda 404 not found hatası alınmasının belli nedenleri bulunmaktadır:
- Website veya blogda dosyaların yanlış klasöre taşınmış olması
- Dizin’deki klasörlerin silinmesi veya başka bir dizin’e taşınması
- Aranan bağlantı URL’sinin site sahibi tarafından kaldırılmış olması
- Dosya veya URL’nin yeniden adlandırılmış olması ve URL yapısının değişmesi
- Başka bir site, blog veya forumdan verilen bağlantının (URL adresinin) yanlış girilmiş olması
- Sayfalara eklenen dış ve iç bağlantıların yanlış veya hatalı olması
404 not found hatası sebepleri nelerdir sorusunun cevaplarını bu şekilde sıralayabiliriz. Günümüzde büyük alışveriş sitelerinde ve birçok platformda zaman zaman bu 404 hata sayfalarıyla karşılaşmanız mümkündür. Bu nedenle hemen hemen her sitede görülebilen bu hatayla ilgili endişelenmek de son derece yersizdir. Birçok çözüm yöntemiyle 404 hatasını çözmek veya yönlendirme yapmak mümkündür.
404 Hatası Nasıl Çözülebilir?
Eğer bir kampanya veya reklam çalışması yapacaksanız ve geçici bir sayfa oluşturmayı düşünüyorsanız bu sayfa kaldırıldığında diğer site ve forumlarda paylaşılan linklerin hala orada olacaklarını görebilirsiniz. Bu nedenle 301 yönlendirmesi yaparak bu sayfaların ana sayfanıza yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için wordpress yönlendirme eklentilerini kullanabilirsiniz.
Başka sitelerden gelen yanlış bağlantıları saptayarak site sahipleriyle iletişime geçerek linklerin düzeltilmesini istemeniz de 404 not found hatası sebeplerinden birini kaldırmanıza zemin hazırlayacaktır. 404 not found sayfanız ne kadar kullanışlı ve kullanıcıya yönelik olursa o kadar yönlendirme yapmanız mümkün hale gelecektir. Yani ziyaretçi aradığını bulamasa bile benzer kategori veya içeriklere giriş yapabilir. Tabii ki kaliteli bir 404 not found sayfası hazırlarsanız.
Websitenizde bir sayfanızı geçici olarak kaldırmayı ve daha sonra tekrar yayınlamayı düşünüyorsanız yine yönlendirme yapmanız mantıklı olacaktır. 302 yönlendirmesi yaparak geçici olarak kaldıracağınız sayfaya giriş yapmak isteyenleri tamamen kaybetmemiş olacaksınız.
Bir değil birden fazla nedenle 404 not found hatası alıyor olabilirsiniz. Bunları tespit ederek analiz etmeniz hataları gidermeniz için size yardımcı olacaktır.
404 Not Found Hatası Tespit Etme
404 not found hatası tespit etmek için en fazla kullanılan araçlar arasında Google’ın webmaster araçları yer almaktadır. Google Analytics veya Google Search Console aracılığıyla hızlı bir şekilde 404 hatalarını tespit edebilirsiniz. Google Search Console’da URL hataları bölümünde website veya bloglardaki 404 hatalarını görebilmek mümkün. Burada yer alan hataları tespit ederek hataları daha hızlı bir şekilde çözebilirsiniz.
404 not found hatası website veya blogların online itibarlarına etki eden bir hatadır. Bu nedenle ziyaretçi kaybetmemek ve ziyaretçileri sürekli hale getirmek adına kaliteli 404 not found sayfaları oluşturmak gerekiyor. Sayfa yönlendirmelerini eklentiler kullanarak veya FTP üzerinden gerçekleştirmeniz mümkündür.