Seo Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Seo Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Arama motorlarındaki üst seviye sıralarını rakiplerinize kaptırmaktan yorulduysanız, sizin de SEO rakip analizi yapmanızın zamanı gelmiş demektir. Diğer web sitelerine ait SEO stratejilerinin belirlenmesi ve kendi sitenizin hatalarının düzeltilmesi konusu aslında sitenizin organik trafiğini artırmak ve sıralamanızı üst seviyelere çekmek için oldukça önemli bir husustur.

Rakip Analizinin Faydaları

Eğer rakip analizi konusuna önem verirseniz, aslında sektörde neyin size yarayıp nelerin hiç bir etkisi olmadığını da saptayabilirsiniz. Bu doğrultuda doğru SEO araçları ile rakiplerinizin zayıf yönlerini tespit ettiğiniz için kendinizde bu alanları geliştirebilirsiniz. Stratejilerinizin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız, rakiplerinizin güçlü yanlarını da görebileceğiniz için bu alanları kopyalamak daha kolay olacaktır. Ve tabii ki sonuç olarak arama motoru sayfalarında rakiplerden daha iyi bir sıralamaya sahip olmanın aslında ne denli zor olduğunu görecek, ona uygun uzun vadede yeni planlamalar yapabileceksiniz.

SEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Rakip analizi yaparken dikkat edilmesi gereken ilk aşama anahtar kelime ya da organik taraf incelemesidir. Bu aşama tamamlandıktan sonra uygun SEO araçları ile rakip siteye ait ürün ve hizmetlerin neler olduğu saptanarak, pazar payının araştırılması gerekir. Üçüncü aşamada rakip sitelerin şu andaki konumlarına gelebilmek için izledikleri yolu analiz etmek ve kendi web sitenize ait planlar çıkarmak olacaktır. Son olarak SEO araştırmasının biraz dışında kalarak rakibin reklam konusundaki stratejileri takip edilebilir ve sunduğu ürün / hizmet unsurlarını pazarda nasıl sattığı gözlenebilir.

Rakip analizi tool açısından sıkıntı olmayan bir araştırma şeklidir ve bu alanda kullanılan bir çok yazılım ve SEO araçları işinizi görecektir. Ancak özellikle bu alanda en çok kullanılan araç olarak Ahrefs ve SEMRush olduğunu da belirtmek isteriz.

Rakip analizinin nasıl yapılacağı sorusu her site sahibinin en çok sorduğu sorulardan. Bunun için adım adım ilerlemek gerekir.

  1. Öyle ki ilk etapta rakiplerin tanımlanması gereklidir. Diğer bir deyişle organik aramalarda sizin siteniz ile rekabet eden siteleri saptamalısınız. Ahrefs üyeliğiniz varsa “Keywords Explorer” aracı sayesinde bunu yapabilirsiniz. Arama sonucunda istediğiniz sonuç çıkmazsa, “Also for rank” sekmesinde yer alan popüler anahtar kelimeler işimizi görecektir. Buna karşın eğer Ahrefs üyeliğiniz yoksa basit şekilde seçtiğiniz anahtar kelimeyi Google’da aratırsanız, rakibiniz olan ilk 5 web sitesini tespit edebilirsiniz. Ancak burada yanılgıya düşülen temel konu tek bir anahtar kelimeye bağlı kalmaktır. Fakat rakip siteler birden fazla anahtar kelimeyi hedeflerler. Tam da bu noktada Ahrefs içerisindeki “Site Explorer” aracı “Competing domains” menüsü incelenebilir.
  2. Rakip siteleri tespit ettikten sonraki diğer işlem rekabet ortamının analizini yapmak olacaktır. Yine Ahrefs rakip analizi konusunda harika bir araç olduğu için onu kullanmanızda fayda var. “Site Explorer” alanına rakip olan alan adlarını yazıp “analyze” sekmesine tıklarsanız size yüzlerce veri raporlayacaktır. Ancak bu verilerden domain rating, ahrefs rank, organic traffic & keywords ile referring domains alanlarına bakmanız ve bu verileri değerlendirmeniz performans açısından çok daha iyi olacaktır.
  3. Arama motorlarında üst sıralara çıkmak için rakip analizi konusunda bir diğer yol da organik anahtar kelimelere odaklanılmasıdır. Çünkü doğru kullanılan anahtar kelimeler siteye daha çok trafik getirecektir. Bunun için rakipleriniz ile siteniz arasında organik anahtar kelimelere odaklanmalısınız. Bunun için SEMRush Organic Research aracını kullanabilirsiniz. Araçta yer alan Domain Analytics menüsündeki Organix Research alanında anahtar kelimeye göre en fazla trafik elde edilen ülkeler görüntülenebilmektedir. En önemlilerini seçmek içinse “Exclude” özelliğini kullanmalısınız. Bunu yaptıktan sonra ilk 10 sıradaki anahtar kelimeleri bulmaya çalışmalı, Organic Keywords alanındaki Position menüsünde seçenek Min-10 olmalıdır.
  4. SEMRush ile PPC anahtar kelimelerini de analiz etmeniz mümkün. “Advertising Research” menüsünden rakibinizin alan adını girmeniz yeterli. Çıkan rapora göre aslında odak noktasında olan ancak rakibinizin sıralamada üst seviyelerde yer almak için ödeme yaptığı anahtar kelimeleri bulabileceksiniz.

 

Bunların dışında rakip analizi yaparken rakip web sitesinin almış olduğu backlink sayısına, siteye referans olan diğer web sitelerine, backlink aldığı anahtar kelimelere, organik aramalardaki ilk 10 kelimesine, SEO görünürlülüğüne, bölgesel tahmini trafiğine, site içi linklerine ve en iyi trafik elde ettiği site sayfalarına da bakılması gereklidir. Bunların hepsini Ahrefs ve SEMRush gibi SEO araçları ile yapabilmek mümkündür.

Tüm bu analizler sonucunda rakip sitenin artıları ve eksileri ile kendi sitenizinkileri karşılaştırdığınızda, doğru stratejiler belirleneceğinden rekabet artık sizin lehinize dönecektir. Arama motorlarında üst sıraları kaptırmamak için doğru araç ve uzman bir SEO ekibi ile çalışmanız sitenizin üst seviyelere taşınmasında çok daha sağlıklı sonuçlar almanız için elzemdir.

Yorum Yap