Rakip Analizi Nedir?

Rakip Analizi Nedir?

Rakip Analizi Nedir?

Rakipleri analiz etmek, bir şirketin içeriğini en iyi isimleri geçecek şekilde optimize etmesine yardımcı olabilir. SERP’lere ulaşmak için eski içeriği yeniden kullanmak yerine, bir şirket kendisine aşağıdaki soruları sormalıdır:

Ne tür bir ton kullanıyorlar?

Bir içeriğin tonu çeşitli faktörlere bağlıdır. Örneğin, rakip bir sağlık ve tıbbi sağlık blogu işletiyorsa, tonun kasvetli ve profesyonel olması gerekir. Ancak popüler bir PC inceleme sitesi, oyun jargonu ve gayri resmi bir ton kullanacaktır.

Formatları nedir?

İçerik formatı, okunabilirliğini artırmada çok önemli bir rol oynar. Bir rakibin içerik formatını ölçmek, SERP’lerde neden üstünlük sağladıklarını anlamaya yardımcı olabilir. Profesyonel biçimlendirmeye sahip iyi optimize edilmiş içerik, arama amacına uygundur.

Hangi noktaları ele alıyorlar?

Kısa ve faydalı bilgilendirici ipuçları, içeriğin arama motorunda öne çıkmasına yardımcı olarak bulunmasını kolaylaştırabilir. Bir rakibin benzer bir makalede değindiği noktaları kontrol etmek, okuyucuların dikkatini çeken önemli konulara ışık tutabilir. Ayrıca, marka içeriğini iyi araştırılmış bilgilendirici bir parçayı yansıtacak şekilde yeniden biçimlendirmek için de harika bir yoldur.

Herhangi bir bilgi eksik mi

Bir rakibin kaçırdığı fırsat, başka bir markanın satış noktasıdır. Bir şirket, rakiplerinin kaçırdığı önemli bir bilgi veya kampanya bulduğunda, kullanıcı amacına uygun kitleleri çekmeye yardımcı olabilir. Bir marka, rakiplerinin kullanmadığı arama amacı etiketlerini hedefleyerek daha fazla alaka düzeyi kazanabilir.

Ürün ve Hizmet Sayfalarını Optimize Edin

Ürün ve hizmetler ya da ticari sayfalar en çok arama amacı beklentileriyle karşı karşıyadır. Doğru bir anahtar kelime araştırma oturumu, üst merkezde herhangi bir blog yazısı bulunmayan popüler terimlerin belirlenmesine yardımcı olabilir.

Bazen bir marka, işlem amaçlı bir terimi karıştırabilir ve bunu bilgi amaçlı bir anahtar kelime olarak kullanabilir. Bununla birlikte, söz konusu ürün bir satış sayfasında iyi sonuç verecektir. Burada önemli olan, kullanıcı amacını ve ilgili anahtar kelimeleri araştırmak ve marka içeriğinizin öne çıkmasına yardımcı olmaktır.

Gezinme Sorguları

Gezinme amacına sahip kullanıcılar, aradıkları ürünler hakkında zaten yeterli bilgiye sahiptir. Bir şirketin tıklama oranı, bu navigasyonel sorgular için sıralamada yer alıyorsa düşük olabilir.

Bunun nedeni, bu arama amacına sahip çoğu kişinin incelemeler ve SSS için 3. taraf siteleri ziyaret etmemesidir. Bu sayfalar ilk 5 SERP’in altına düşebilir ancak daha düşük bir tıklama oranına sahip olabilir. Bunun nedeni, navigasyon sorgusu için kullanılan terimin, muhtemelen ürünün resmi ana sayfası olan ilk aramada daha fazla tıklamaya sahip olmasıdır. Bu ek sorgular, belirli bir arama altındaki en iyi hikayelerde, yan bağlantılarda ve diğer popüler sayfalarda yer alır.

Bazen, bir şirketin dijital pazarlamacısı birden fazla kullanıcı amacı olan bir anahtar kelimeyle de karşılaşabilir. Buradaki amaç, bir kullanıcı amacına öncelik vermek ve alakalı içerik oluşturmaktır. Kullanıcı amaçlarından birini seçmek, bilgilendirici içerik ve tüm kullanıcı sorularını yanıtlayan hepsi bir arada bir kılavuz oluşturmaya yardımcı olabilir.

Navigasyon sorguları, şirketlerin belirli bir kullanıcı amacı altında daha fazla kitleye ihtiyaç duyan belirli URL’leri öne çıkarmasına yardımcı olabilir.

Tek Tip Kullanıcı Amacı için Optimize Edin

Bir marka, içeriği arama amacına yönelik olarak optimize ederken yalnızca tek bir kitle türü için optimize etmelidir. Belirli bir amaca yönelik bilgilendirici kapsamlı bir çalışma oluşturulmasına yardımcı olabilir.

Örneğin, bir anahtar kelime öbeği varsa, şirket bunun hangi amaç türüne girdiğini kontrol edebilir. Belirli bir amaç türüne uyuyorsa, bir sonraki adım Google arama sonuçlarına bakmaktır. Arama sonucu çeşitli seçenekler sunacaktır. Buradaki amaç, amaç seçeneklerinden birine bağlı kalmaktır. Örneğin, amaç bilgilendirici görünüyorsa şirket, kitlenin aradığı girdi türüne bakabilir. Örneğin, Google’daki bilgilendirme amacı gönderileri, vaka çalışmalarını, incelemeleri ve açıklayıcı videoları listelemekle sonuçlanır. Bir marka, ziyaretçileri için gerçeklere dayalı içerik oluşturmak üzere popüler bir bilgilendirici amaç kullanırsa kullanıcılar her şeyi bulabilir.

İçeriğinizi SERP’ler için Biçimlendirin

Marka içeriğinin ilgili SERP’ler için biçimlendirilmesi, kullanıcı arama amacının yardımıyla daha fazla kitleye ulaşmak için pazarlama stratejilerinin optimize edilmesine yardımcı olabilir. Örneğin, bir arama amacı X’e ulaşmak için adımlarla ilgili sorular içeriyor. 1. ve 5. SERP arasında aynı adım adım noktaları içeren bir blog yazısı varsa, Google bunu bir snippet olarak gösterebilir.

SERP özellikleri için içeriği biçimlendirmek, çalışmayı ilk 10 organik arama sonuçlarında sıralamak için Google’ın dikkatini çekmeye yardımcı olur.

Yorum Yap