En Çok Kullanılan Arama Motorları

En Çok Kullanılan Arama Motorları

Pek çoğumuz en az bir kez Google’a en çok kullanılan arama motorları yazmışızdır. Peki, en iyi arama motoru hangisi?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet kullanımı her geçen gün artmaktadır. Tüm internet kullanıcılarının günde en az bir kez kullandığı arama motorları artık interneti kullanmak için vazgeçilmez hale geldi. Anket sonuçlarından elde edilen verilere göre 4 milyarın üzerinde internet kullanıcısı ve 1.5 milyarın üzerinde web sitesi bulunmaktadır. Bu da arama motorlarına hayatımızda önemli bir yer veriyor. Almak, satın almak, paylaşmak ve birçok başka aktivite yapmak için çeşitli web sitelerini ziyaret etmeniz gerekiyor. Arama motorları, istediğiniz alana hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlar. Bu sayede zamandan tasarruf sağlar ve hayatın akışına büyük faydalar sağlar.

 

Peki, en çok kullanılan arama motorları hangileridir?

 

Arama Motoru Nedir?

Arama motorunun manası isminden de anlaşılacağı gibi ilginizi çeken veya merak ettiğiniz bilgilere erişim sağlayan bir sistematiktir. Genellikle İnternet’teki verilere erişim sağlamak için kullanılır. Web tarayıcıları, arama dizinleri ve kullanıcı arabirimleri gibi üç farklı bileşenden oluşur. En çok ziyaret edilen web siteleri, aranan kelime veya kelime öbeklerinin sırasına göre listelenir. İlk arama motoru 1990 yılında öğrenciler tarafından oluşturuldu. Bundan sonra zaman zaman geliştirme araştırmaları yapılmış, ancak 1990’ların ikinci yarısına kadar büyük çaplı bir yatırım yapılmamıştır. Bundan sonra teknolojinin gelişmesi ve Google’ın kurulmasıyla önemli gelişmeler yaşandı. O dönemde yapılan yatırım sayesinde bugüne kadar büyük faydalar sağlanmış ve elde edilmiştir.

 

En çok kullanılan arama motorları sorusuna geri dönecek olursak 2020 verilerine göre liste şu şekildedir.

 

Popülerlik sırasına göre en çok kullanılan arama motorları listesi;

l Google – %69,89

l  Bing – %13,35

l  Baidu – %12,48

l Yahoo – %2,10

l  Yandex – %1,12

l  DuckDuckGo – %0,41

l Ask.com – %0,18

l Naver – %0,17

l  Ecosia – %0,12

l  Aol.com – %0,06

Arama Motoru Nasıl Çalışmaktadır?

Arama motoru nedir sorusuna cevap verdikten sonra arama motorunun nasıl çalıştığından bahsetmekte fayda var. Robotlar, bu sayfaların içeriğini korumak için web siteleri ve birbirlerine sağladıkları bağlantılar arasında hareket eder. İçeriğin kendisi, aramanıza uyacak şekilde dizine eklenir. Mevcut dizinleri aramak için kullanıcı ara yüzünü kullanabilirsiniz. Aradığınız sayfaya gitmek için ilgili alana istenilen kelimeyi giriniz ve arama butonuna basınız. Bazı web siteleri arama motorlarına kayıtlıdır. Bu şekilde daha fazla ağırlanabilirler. İnternetteki milyonlarca web sitesi arasında, kelimelerin öne çıkması ve herkes tarafından bulunması için dizine ekleyen siteler vardır. Bu hizmetler, arama dizinleri, arama motorları ve meta arama gibi çeşitli kategorileri içerir. Bilgi için kategorik arama dizini. Seçilen bilgiler mevcuttur. Arama, site sahibi tarafından belirtilen özet bilgiler kullanılarak gerçekleştirilir. Arama motorları, kelimenin kullanıldığı web sitesi ne olursa olsun, arama kelimesini ekranda görüntüler. Birden çok arama motorunda arama yapan sitelere meta aramalar denir. Bugünlerde bu tür arama motorları için birçok isim var. Peki, en çok kullanılan arama motorları hangileridir?

 

Dünya’da En Çok Kullanılan Arama Motorları

  1. Google:

 

Google arama motoru, dünyada en çok kullanılan arama motorudur. Aynı zamanda Google ürünleri arasında en popüler olanıdır. Arama motoru pazarının yaklaşık %70’inin Google’a ait olduğu bilinmektedir. Teknoloji devleri, son kullanıcıları için en iyi sonuçları elde etmek için arama motoru algoritmalarını sürekli olarak geliştirmekte ve geliştirmek istemektedir. Daima ilerleyen algoritmaları, baskın online reklamcılık platformu ve kişiye özel kullanıcı deneyimi ile Google, küresel pazar payına sahiptir. Arama motoru devleri, kullanıcıların tarama alışkanlıklarını takip eder ve bu bilgileri reklamcılar ve diğer ilgili taraflarla paylaşır. Google, kullanıcılara kullanımı kolay bir arayüz ve harika bir kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimi sunar.

  1. Bing;

 

Google’a en iyi ve en çok kullanılan alternatif arama motoru Microsoft tarafından geliştirilen Bing’dir. Bing’in arama motoru pazar payı yüzde 13 civarındadır. Bing, Microsoft’un arama unsurlarıyla Google’a karşı meydan okuma çabalarıydı. Ne yaparlarsa yapsınlar güvenilirlik açısından Google ile mücadele edememişlerdir. Bing, Windows bilgisayarlar için varsayılan arama motorudur, ancak pazar payı beklendiği kadar yüksek değildir. Bing, Microsoft’un önceki arama motorlarına (MSN Search, Windows Live Search, Live Search) dayanmaktadır ve Alexa sıralamasına göre dünyanın en çok ziyaret edilen 37. web sitesidir.

  1. Baidu;

 

Baidu, 2000 yılında Robin Li ve Eric XU tarafından geliştirilen Çin’deki en büyük arama motorudur ve yalnızca Çince olarak kullanılmaktadır. Alexa verilerine göre . Baidu, yaklaşık yüzde 12’lik pazar payıyla dünyanın en çok ziyaret edilen dördüncü web sitesidir.

 

  1. Yahoo;

Yahoo arama motoru, Google’dan çok daha uzun süredir varlığını sürdürmektedir. Ayrıca, birçok kişi hala Yahoo’yu düzenli olarak kullanıyor. Platformda arama motorlarının yanı sıra e-posta, iletişim ve benzeri uygulamalar da yer alıyor. Popüler ana sayfası günde 7 milyardan fazla görüntüleniyor. Yahoo web sitesi arama motoruna ek olarak, haber sunucuları, e-posta hizmetleri, alışveriş siteleri, oyunlar ve turistik bilgiler gibi çeşitli alternatif hizmetler de sunuyoruz. Ayrıca Mozilla Firefox gibi tarayıcılar için varsayılan arama motoru görevi görür. Desteklediği birçok dil seçeneği ile tüm dünyada kullanılmaktadır. Çok sayıda kullanıcıya sahip arama motorları birçok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir.

 

  1. Yandex;

Rus arama motorları arasında yer alan yandex 1997 yılında kurulmuştur. Yandex, ulaşım, e-posta, navigasyon, mobil uygulamalar ve reklamcılık dahil olmak üzere 70’den fazla alanda hizmet vermektedir. Yandex, dünya pazarının %1,12’sini oluşturuyor. Alexa verilerine göre Yandex, dünyanın en çok ziyaret edilen 50. sitesidir. Türkçeyi desteklediği için Türkiye’de en çok kullanılan ikinci dildir. Bu bir arama motorudur. Ayrıca ülkemizde navigasyon, e-posta, çeviri ve video hizmetlerine öncelik verilmektedir.

 

Yandex görsel arama imkanı diğer arama motorlarının önüne geçmesine sebebiyet veren bir avantajdır.

 

  1. Ask.com

1996 yılında ABD’nin California eyaletinde Ask Jeeves, Garrett Gruener ve David Warthen tarafından kurulan ASK arama motoru, internette devriye geziyor, sonuçlara dönüyor ve ilk kez kelimeler ve konular üzerinden arama yapıyor. ASK arama motoru blog mantığına göre onlarca editöre soru cevap olarak sunuluyor ve daha sonra manuel çalışma miktarı arttığında başlamak için “Theoma” isimli bir bot kullanarak sonuç döndürüyor.

Yorum Yap